Сторінки

неділю, 31 травня 2020 р.

Про користь читання книжок


«Є злочини гірші, ніж спалювати книги. Наприклад – 
не читати їх »                                               (Рей Бредбері).
Декілька аргументів на користь книг, або чому читати корисно:
Читання збільшує словниковий запас.
Особливо якщо ви читаєте твори різних авторів і жанрів, стикаючись зі словами й термінами, які рідко вживаються в повсякденній мові.

Читання робить розумнішим, відточує аналітичні здібності і покращує концентрацію.
Воно «включає» мозок. Французький письменник і філософ-просвітитель Дені Дідро стверджував, що люди, коли перестають читати, перестають і мислити.
А оскільки багато творів містять безліч деталей, які потрібно запам’ятовувати та відслідковувати, щоб розгадати таємницю або зрозуміти контекст, розвиваються аналітичні здібності. Це допомагає критично оцінювати не тільки текст і сюжет, а й те, що відбувається у вашому житті.
І навик концентруватися на змісті, не відволікаючись на сторонні предмети і фон, стане в нагоді в житті. Наприклад – в метушливій  ​​офісній роботі, коли всі і кожен окремо відволікають,  не переживаючи про чиюсь особисту продуктивність та ефективність.
Читання зміцнює пам’ять.
Незаперечний факт. Для розуміння твору потрібно запам’ятати безліч речей і нюансів, а це тренує пам’ять. Може статися,  що дуже скоро вам не знадобляться нагадувалки на смартфоні.  
Більше того, читання, а це, по суті, активність мозку, яка тримає його, так би мовити, в тонусі, є профілактикою хвороби Альцгеймера. Саме тому кажуть, що воно омолоджує, адже організм старіє швидше, коли старіє мозок.
Читання допомагає в спілкуванні.
Воно вдосконалює мовні навички та дозволяє ясно і чітко викладати свої думки. Адже не дарма Вольтер, французький філософ-просвітитель XVIII століття, стверджував: «Читаючи авторів, які добре пишуть, звикають добре говорити».
Після пари-трійки свіжих творів ви напевно станете цікавим співрозмовником, який справляє  незабутнє враження на людей, що  взагалі не читають.
Читання відкриває світ і додає впевненості в собі.
Будь-яка книга, по суті, є новим віконцем у світ. Вона допомагає його пізнати і дізнатися, можливо, з абсолютно іншого  для вас боку.
А демонстрація виключної ерудиції та глибоких знань того чи іншого предмета сприяє впевненості в собі, власне, як і визнання оточуючими.
Читання знижує стрес.
Доведено, що лише шість хвилин читання знижує рівень стресу на 65%. Навіть від нудьги рятує. Ритміка та захоплюючий сюжет художньої літератури дозволяють відволіктися від своїх проблем та заспокоїтися.
Читання зміцнює сон.
Тільки якщо ви заміните щовечірній перегляд  телевізора читанням паперової книги. Справа в тому, що підсвічування його екрану, а також екрану інших гаджетів, пригнічує вироблення відповідального за міцний сон гормону мелатоніну. А ось книга в цьому плані цілком безпечна.
Читання дозволяє прожити життя інших людей.
І ви знаєте, це унікальна можливість. Ваша уява сама  намалює декорації. Жоден фільм не дасть вам такої можливості.
Читання розвиває уяву.
І чим більше ви читаєте, тим ваша здатність фантазувати краща: ви регулярно програвайте в голові все те, про що читаєте.
 Читання допомагає у вирішенні складних завдань.
І мова не про математичні приклади. Читання, підвищуючи соціальні навички, наділяє здатністю розділяти загальноприйняті стандарти, міфи, нав’язані думки та свої власні. Інакше кажучи, допомагає легше зорієнтуватися в навколишньому світі й налагодити потрібні соціальні контакти. Що стосується останнього моменту, все пояснюється просто: читач художньої літератури активно взаємодіє з вигаданими персонажами та проектує на реальність отриманий досвід. Так легше знайти вихід зі складної ситуації і навіть зрозуміти свою другу половинку. З цього виходить що…
Читання вчить взаєминам.
Розкриваючи їх, книги дозволяють стати на місце іншої людини, зрозуміти мотив тих чи інших його вчинків. І це дуже захоплююче заняття.
      Отже, від читання книг лише одна користь. Читайте, розвивайтеся, мрійте, подорожуйте. А книги допоможуть вам в цьому!
Джерело: https://knygarnya.com/news/pro-korist-chitannya-knizhok

Немає коментарів:

Дописати коментар