Сторінки

пʼятницю, 22 травня 2020 р.

Стоп булінг! - Раджу прочитити


     
  Все частіше доводиться чути про булінг в українських школах. Жорстокість дітей часто переходить усі межі.  Бійки між школярами і психологічне насилля можуть нанести непоправної шкоди дитині.
       До вашої уваги пропоную прочитати онлайн художні книги про булінг та шляхи його попередження.

Анастасія Нікуліна. 
"Сіль для моря або Білий Кит"

Чотирнадцятирічна Ліза не знаходить спільної мови ані з батьками, ані з однокласниками. Здається, єдині, хто її розуміють, — це море і хлопець під загадковим ніком Білий Кит. А ще дивна Анна, яка вчить: «Головне не те, що зовні, і не ті, хто навколо. Головне, що в тебе всередині». Чи випадкова їхня зустріч? Чи зустрінуться Ліза і Білий Кит? І хто кого порятує, коли настане час відплати?
Ця історія про довіру, зневіру і про любов. Вона про нас із вами — дорослих і юних, розумних і наївних, романтиків і прагматиків. Зрештою, ця книжка про те, що сенс життя не в тому, щоб ставати сіллю для моря.

https://nemaloknig.com/read-375278/


А. Аудгільд Сульберґ. 
"Хто проти суперкрутих"

Дванадцятилітня Анне Беа вважає себе потворою, та й у школі на неї поглядають співчутливо. А дехто, особливо трійко крутелиць із їхнього класу, взагалі відверто з неї глумляться. Тому дівчинка мало з ким спілкується, і якби не найкращий друг Нільс, її життя було 6 зовсім нестерпним. Але Анне Беа доведеться поглянути в очі своїм найбільшим страхам і дати відсіч суперкрутим.


https://www.rulit.me/books/hto-proti-superkrutih-read-502233-1.html



Сергій Гридін. «Не такий»


Ця книга вражає своєю відвертістю. Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є — без прикрас і без купюр, сповнене суворих реалій і випробувань. Може, хтось скаже, що бути дитиною, тим паче підлітком — просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих. Однак у тебе залишається шанс знайти в собі силу піднятися над своїми образами, зусиллям волі змусити себе стати «таким», який порятує не лише себе, а й простягне руку допомоги слабшому.
http://testlib.meta.ua/book/70757/read/

Кетрін Патерсон. 

"Надзвичайна Гіллі Хопкінс"
Трудно поверить в любовь, когда тебя никогда не любили. Трудно принять ее, когда мать живет вдалеке от тебя, и за три года уже в третий раз ты переезжаешь из одной семьи в другую, но считаешь себя не просто хорошей, а ослепительной, прогремевшей на всю округу, великолепной Галадриэль Хопкинс, «чудовищем Гилли», которую все боятся. И вдруг появляется Дом. Настоящий, с матерью, младшим братом и дядей, где любят и всегда ждут, и готовы принять такой, какая ты есть: обманщица, драчунья и воровка. Повесть о трудной девочке, которая пытается обрести чувство дома, несмотря на то, что ее постоянно отправляют то к одним, то к другим приемным родителям из-за ее якобы плохого поведения. Гилли начинает ненавидеть окружающих ее людей и втайне мечтает вернуться к родной матери, идеализируя ее, хотя                                           мать ее бросила. 
Оксана Сайко

«Новенька та інші історії»

13-річним героям оповідань Оксани Сайко доводиться — може, вперше в житті і часто в драматичних ситуаціях — зробити рішучий вибір на користь або добра, або зла. Так вони пізнають людей і пізнають себе. Які методи годяться в боротьбі за перемогу на конкурсі краси? Що робити, коли товариш в біді — бігти за дорослими чи намагатися рятувати самому? Чим «віддячити» не надто доброзичливому учителеві — осудом, а чи співчуттям?..

https://knigogid.ru/books/14183-novenka-ta-nsh-stor/toread


Настя Мельниченко
"#ЯНеБоюсьСказати"

Є речі, до яких неможливо бути готовою. Коли тебе в переповненому транспорті вперше мацає хтось дорослий. Коли десь у колі родичів хтось із сім’ї виявляє набридливо-тілесну увагу. Ця книжка та її голос – Настя Мельниченко – може дозволити тобі підготуватися до таких жахливих «уперше». Або ж усвідомити, як пощастило, що фізичне чи психологічне насильство оминуло тебе.

https://mybook.ru/author/nastya-melnichenko/yaneboyusskazati/read/?page=1

Макс Кідрук
"Не озирайся і мовчи"

Уявіть, що на Землі існує місце, яке ніби застигло в часі. Місце, здатне сховати будь-кого, хто прагне втекти від реальності. Уявіть, що для того, аби туди потрапити, достатньо не озиратися й мовчати. Є лише одна проблема: в такому місці часом з’являються речі, страшніші за те, від чого ховаєшся. Життя сім’ї Грозанів раптово змінюється. Вони переїжджають до нового будинку, і чотирнадцятирічний Марк змушений піти до нової школи. Хлопець начитаний, розумний, але дуже сором’язливий — ідеальний об’єкт для цькування. Щодень більше замикаючись в собі, він мріє про світ, де немає знущань і безпричинної жорстокості. Одного дня Марк знайомиться із Сонею, дівчиною з паралельного класу, яка розповідає йому про існування такого світу і про можливість туди потрапити… просто скориставшись ліфтом у їхньому будинку. Хлопець не розуміє, навіщо Соня вигадує нісенітниці, які легко спростувати, але зрештою вирушає за нею. Він не підозрює, що звичайна мандрівка на десятий поверх загрожує чимось набагато гіршим за руйнування уявлень про реальний світ.


 Р.Дж. Паласіо. «Диво»
«Диво» – це історія 10-річного Огеста Пуллмена, який від народження страждає на рідкісну форму генетичної мутації: у хлопчика практично немає обличчя. Перенесені 27 операціє трішки виправляють це, однак нормальною дитиною Огест не стане ніколи. Тобто, він ніколи не стане нормальним зовні, бо у всьому іншому – це звичайнісінька дитина, яка обожнює «Зоряні війни», комп’ютерні ігри, морозиво, читати книги та має прекрасне почуття гумору. І всередині Огест відчуває себе звичайним, але люди навколо думають зовсім не так.  Бо для всіх, окрім люблячих батьків, сестри та зовсім небагатьох друзів він страшний і потворний, той, від кого сахаються на вулиці, бояться торкнутися і відводять очі при зустрічі.
І ось Огест, який до того навчався лише вдома і мало контактував з іншими дітьми, йде до п’ятого класу у звичайнісіньку школу. На нього чекає багато випробувань, розчарувань, сумнівів, втрат і переживань, однак, там є і друзі, шкільні проекти та інші радощі, такі важливі для кожної дитини. Тож, Оггі йде у школу, а Паласіо розповідає про його перший навчальний рік і про те, що «найвеличнішим є той, чия сила веде за собою більшість сердець».
Софі Кінселла«Пошуки Одрі»
Одрі — дівчина,у якої соціофобія і через це вона не виходить з дому та носить чорні окуляри. Одрі зі всіх силах старається стати “нормальною” : виходити в світ,спілкуватись не лише з батьками і своєю лікаркою. Виходить трохи кепсько, особливо з її матір’ю, яка втративши роботу через хворобу доньки, теж божеволіє по-своєму : читає різні статті та намагається втілити їх у сімейному житті. Зняти свої окуляри та увійти у звичний світ допомагає Лінус, друг старшого брата Одрі.
https://knigi-online.net/prosa/sovremennaya/page,2,28-v-poiskah-odri.html



Немає коментарів:

Дописати коментар