Сторінки

вівторок, 28 вересня 2021 р.

Трагедія Бабиного Яру

 


       29–30 вересня виповниться 80 років, відколи у Бабиному Яру в Києві були вбиті перші жертви нацистської політики винищення – майже 34 тисячі київських євреїв. У 2021 році, у 80-ті роковини трагедії, ми вшануємо пам’ять десятків тисяч розстріляних.

      Бабин Яр – місце пам’яті та некрополь близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами у 1941–1943 роках. Серед них – євреї і роми, червоноармійці, комуністи, підпільники Організації українських націоналістів, “саботажники”, порушники комендантської години.

      Хоч датою, від котрої прийнято починати відлік трагедії вважають 29 вересня, перший масовий розстріл євреїв відбувся 27 вересня. Тоді німецькі окупанти вбили 752 пацієнтів психлікарні ім. І.Павлова, котра була розташована неподалік Бабиного Яру. В той же день комендант міста підписав документ, згідно із яким усі євреї повинні були прийти з документами і цінними речами в збірний пункт, аби «після санітарної обробки, як елітна нація, відправитися в безпечні місця».

      Починаючи з 29 вересня, за 2 дні було вбито 33371 людину. Вони прибули за вказаним місцем зранку невеликими групами. Коли людей розстрілювали, звук зброї заглушували музикою і звуком літака, який літав над територією. Жертв вбивали по 30-40 осіб, а тіла скидали в рів. Після 2-3 рядів тіл рів засипали землею. Наймолодшій жертві було 3 дні, а найстаршій – 103 роки.

      Людей вбивали, в основному, за національність. Проте серед жертв опинилися і політично активні особи. Зокрема, було знищено 621  члена Організації українських націоналістів, 100 матросів Дніпровського загону Пінської воєнної флотилії. Також розстріляли 5 ромських таборів. За оцінками істориків, за три роки у Бабиному Яру було розстріляно від 70 000 до 200 000 осіб.

      Протягом серпня і вересня 1943 року, коли окупанти відступали, вони приховали велику кількість доказів своїх злочинів. Тіла в Бабиному Яру відкопали і спалили на відкритих "печах" десятки тисяч трупів, кістки перемелювалися на привезених з Німеччини машинах, попіл був розсипаний околицями Бабиного Яру.

Джерело:https://7dniv.info/7-facts/81298-7-motoroshnih-faktv-pro-zhahlivu-tragediu-babinogo-yaru.html




Немає коментарів:

Дописати коментар