Сторінки

суботу, 28 листопада 2020 р.

Запали свічку пам'яті

           Мільйони людей, які загинули у 1932-33 роках голодною смертю, не можуть безслідно розчинися у часі і просторі. 1. Наш найсвятіший обов’язок сьогодні зберегти пам’ять про всіх невинно закатованих, про тих, хто не дожив, хто недолюбив, про живих і ненароджених. Згадуючи одного пам’ятаймо про мільйони.

         Запали свічку пам'яті. І нехай у мільйонах маленьких вогників згорить страшний спадок голодомору. Нехай у цьому полум’ї згинуть нещирі частинки душі кожного з нас. І буде шлях у майбутнє прямим і світлим.    




    Читайте онлайн про Голодомор:

В. Барка. Жовтий князь


           Роман «Жовтий князь» (1958–1961) – це перший в українській літературі великий прозовий твір, присвячений національній трагедії України – страшному голодомору 1932–1933 років, що забрав життя мільйонів людей. Письменник створює символічний образ Жовтого князя, демона зла, який несе з собою лише руйнування, спустошення, муки і смерть.

 https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=49

Георгій Касьянов. Розрита могила

       Саме про те, як представлений Голодомор в історіографії, політиці, пам’яті, міжнародних відносинах, внутрішньополітичній боротьбі в Україні, – ця книга. Автор задається питанням, наскільки професійний історик може бути незалежним від впливу політики і настроїв суспільства. Політика впливає на історіографію чи історіографія на політиків? Як формується і чи змінюється історична пам’ять під дією сучасних політичних процесів? Ці та інші питання розглядаються на прикладі становлення та поширення історичного образу Голодомору 1832—1933 років в Україні.

https://mybook.ru/author/georgij-kasyanov/rozrita-mogila-golod-19321933-rokiv-u-politici-pam/read/

Тодось Осьмачка. Ротонда душогубці

   У творі зображено глибокий трагізм долі українського народу напередодні великого голодомору 1932-33 років, подано художньо психологічний аналіз організації цього штучного голодомору правлячою тоді тоталітарно-терористичною сталінською клікою.

Татьяна Николаева. Рваные судьбы.         

Сюжетом для этого романа, основанного на реальных событиях, послужила история, рассказанная людьми, пережившими голод 1932-33 гг. и Великую Отечественную войну.

История сильных женщин – трёх сестёр и их матери Лизы. Несмотря на тяжёлые удары судьбы и беды, постигшие их, они не сломались и сумели найти своё счастье.

События того времени показаны через призму переживаний героев романа: их радость и горе, любовь и потери, через переплетение судеб и мгновения, когда жизнь висит на волоске. Динамичное повествование, яркие характеры и накалённые взаимоотношения героев, порой болезненные, как обнажённый нерв, не оставят читателей равнодушными.

            https://mybook.ru/author/tatyana-nikolaeva-3/rvanye-sudby/read/

Наталка Доляк. Чорна дошка

Страшні видіння приходять до Сашка у снах. Висушені голодом жінка і маленькі діти зазирають йому в обличчя скляними очима, німотно благають про допомогу, простягають до нього руки… Лесь Терновий, прадід Сашка, має що розповісти онуку про цих людей.

Бо він – один із них. Один з тих, хто вижив, пройшовши через пекло Голодомору 30-х років.

                       https://www.rulit.me/books/chorna-doshka-read-455271-1.html

Улас Самчук.  Марія

        Головна героїня повісті — звичайна сільська жінка. Але в центрі уваги Уласа Самчука не сільський побут, а багатоманітність і повнота життя української людини, висока моральність, благородство, шляхетність, працелюбство, інші чесноти, які таїло в собі українське село. Доля Марії — яскраве свідчення згубності нав’язаного колекти­візацією способу життя, втрати Україною свободи. Щирість і розважливий стиль оповіді дають можливість читачеві не тільки збагнути розумом, але й відчути серцем трагічність голодомору, беззахисність людини перед цим злом. Повість читається з великим інтересом, тримає читача в напрузі від початку до кінця і, незважаючи на драматичність долі персонажів, викликає у нього світлі почуття.

          https://book24.ua/ua/product/mariya-seriya-skarbi-tv-pal-/

Світлана Талан . Розколоте небо

      Роман «Розколоте небо» присвячено темі колективізації та Голодомору в Україні. Письменниця відобразила події 30-х років на прикладі одного селища на Луганщині. Українське село, де були плодючі сади та родючі землі, спустошила голодна смерть. Справжні, невигадані жахи описує авторка: на які відчайдушні та жахливі вчинки йшли люди, аби вижити в лихі часи голоду. Та у цих трагічних подіях знаходиться місце і для кохання, яке то виринає на перший план, то ховається за чорною, пекельною реальністю. «Розколоте небо» перевертає свідомість  читача та відкриває для когось незнані сторінки історії.

       Автор книжки, відомий український письменник, у новій повісті розповідає про трагічні події 1933 року, які він хлоп'ям пережив сам, коли здійснювався геноцид проти народу України. На сторінках твору перед читачем постануть жахливі картини голоду і все, що з ним пов'язано: людоїдство, смерть, моральний занепад людини.

https://www.e-reading.life/bookreader.php/1000049/Kiriy_Ivan_-_Golodna_vesna.html

Юрій Клен. Прокляті роки        

       Лірико-епічна, писана октавами, автобіографічна поема Освальда-Еккарда Бурґгардта (українського поета, літературознавця та перекладача німецького походження, відомого також за псевдонімом Юрій Клен; 1891-1947). Вперше окремою книжкою поема була видана 1937 року. Тут представлена за другим, виправленим виданням 1943 року, що було опубліковано в окупованому німцямі Львові.

   https://www.rulit.me/books/proklyati-roki-read-584881-1.html

Гуцало Євген. Сльози землі

Видання містить повісті "Голодомор", "Безголов'я", "Прокляття", де автор розкриває життя людей у важкі часи української історії.

      https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=5271




Немає коментарів:

Дописати коментар