Сторінки

неділю, 10 лютого 2019 р.


           8 лютого в актовій залі школи відбулася виховна година з учнями 9-х класів, присвячена польському педагогу, письменнику, лікарю, герою 20 століття Янушу Корчаку та презентація книги Януша Корчака "Король Матіуш І" 
      Педагог-новатор, автор праць із теорії й практики виховання. Зачинатель діяльності на захист прав дитини  і повної рівноправності дітей. Як директор сиротинця створив, зокрема, дитячий  товариський суд, де діти самі розглядали справи, які самі подавали, а також могли позиватися до цього суду на своїх вихователів. «Чудова людина, що мала відвагу довіряти дітям і молоді, якими займалася, настільки, щоб передати в їхні руки питання дисципліни й довірити окремим дітям найскладніші завдання, пов'язані з дуже великою відповідальністю».
                                                                                                         швейцарський психолог Жан Піаже.


10 Заповідей Януша Корчака для дітей:


Анотація до книги Януша Корчака «Король Матіуш І»



     Що належить робити дітям? Ганяти м'яч, навчатися  і пустувати на уроках. Однак у маленького Матіуша на це майже немає часу, тому що він - король.
     Матіуш I ще занадто молодий і не розуміє, що в дійсності від його імені правлять корумповані міністри. Коли з їхньої вини починається війна відразу з трьома сусідніми королівствами, Матіуш за допомогою свого друга Фелека біжить з палацу на фронт, де під вигаданим ім’ям стає «сином полку». Він гідно переносить всі тяготи солдатського життя.
       Війна закінчується повним розгромом ворога. Матіуш бере владу в свої руки. Він намагається проводити реформи, спрямовані на те, щоб поліпшити становище жителів королівства, особливо – дітей. Король приходить до висновку, що життя таке важке тому, що всі правила і закони створені дорослими. Отже, дітей та дорослих потрібно поміняти місцями. У підсумку, з’явився дитячий парламент. Ровесники короля займають місця своїх батьків. Такі нововведення все ж приводять до плачевних результатів через недосвідченість дітей. Знову починається війна, яку Матіуш програє, і переможці вирішують заслати його на безлюдний острів.
      Пізніше він повертається в країну, відрікшись від престолу і влаштовується працювати на фабрику де гине в результаті нещасного випадку (Матіуш потрапив під верстат і помер від ран).

      Ця книга  змушує задуматися. Місцями важка, сумна. Що Доля Матіуша багато в чому нагадує життя самого Корчака, який хотів, щоб не було бідних маленьких голодранців, з якими забороняють грати у дворі . Значить, треба зробити всіх рівними, а для цього - знищити гроші. У казці не тільки втілилися дитячі мрії про справедливий суспільний устрій, а й червоною ниткою проходить дуже болюча для Корчака тема сирітства.


Джерело: 

Немає коментарів:

Дописати коментар